Placki ziemnaczane z mięsem mielonym i cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo syte i dobre placki,coś innego jak tradycyjne ziemniaczane.

  • 60 min

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
    1 mała lub pół większej cukinii
    250 g. mięsa mielonego, u mnie z indyka
    3 łyżki startego żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki mąki pszennej
    1 jajko
    majeranek
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemnaczane z mięsem mielonym i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, starając się je jak najbardziej rozdrobnić - aż przestanie być surowe. Warto doprawić je od razu sola, pieprzem i majerankiem,lub ulubionymi przeprawami. Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, tak samo cukinię - tę ścieram ze skórką. Mieszam wszystkie składniki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ser i mąkę, doprawiamy wszytko do smaku. Solidnie wyrabiamy, najlepiej dłonią, by masa była w miarę jednolita. Smażymy placki. Trzeba je smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony, uważając jednocześnie żeby się nie przypaliły (ewentualnie można je "dopiec" w piekarniku). Zwłaszcza przy pierwszym przewracaniu trzeba uważać, żeby się ładnie trzymał kształt - najlepiej zrobić to energicznym ruchem, płaską drewnianą łopatką.

Porady

Delikatnie zmodyfikowałam przepis i dałam jeszcze startą na tarce na dużych oczkach paprykę czerwoną i kilka pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować