Placki ziemaczane Rosti (czytaj Ruszti)

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Placki Rosti to narodowy przysmak Szwajcarów, są pyszne, bardzo syte, robi się je bez jajek i mąki, zupełnie inne niż nasze. Polecam :)
Podaję wersję, która tam jest najbardziej popularna, czyli z dodatkiem małych kawałków chrupiącej wątróbki cielęcej.

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków (muszą być z gatunku kleistych) + sól i pieprz świeżo mielony
    600 g wątróbki cielęcej
    2 średnie cebule bardzo drobno posiekane
    dowolna przyprawa do pieczonego mięsa do wątróbki
    do smażenia placka i wątróbki smalec i na koniec masło klarowane
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placki ziemaczane rosti (czytaj ruszti) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek rosti 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, zimne obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o największych oczkach, dodać sól i pieprz i wymieszać lekko podrzucając rękoma, chodzi o to aby się nie skleiły i masa była puszysta.
    Na małej patelni ok 15 cm rozgrzać smalec, na gorącym uformować placek grubości ok 2 cm, smażyć aż się scali, ale nie ugniatać, w trakcie smażenia drewnianą szpachelką formować boki aby placek był gruby, jednocześnie podkładać po bokach masło klarowane aby ładnie się zrumienił po obu stronach.
  • 2. Świeżą wątróbkę cielęcą obrać ze skórki, pokroić najpierw w paski a później każdy pasek w jak najcieńsze plasterki, przydatny będzie bardzo ostry płaski nóż.
    Watróbkę posypać przyprawą, wymieszać z posiekaną cebulką i wrzucić na rozgrzany smalec z masłem klarowanym, smażyć krótko ale tak aby wątróbka się zrumieniła.
  • 3. Ułożyć dowolną ilość na placku, smacznego :)

Porady

Placek można podawać w innych wariantach, z gulaszem, z sosem pieczarkowym, wg swojego smaku, jemy to co lubimy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować