Te placki to mój ideał na posiłek, który smakuje każdemu w moim domu i nie trzeba go ponownie podgrzewać. Placki z truskawkami są przepyszne i świetnie smakują również po przestudzeniu.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
3 małe lub 2 duże jajka
2 płaskie łyżki cukru
niecała szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
duża garść truskawek
Placki z truskawkami na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Niecałą szklankę maślanki lekko podgrzej lub wyjmij wcześniej na blat razem z jajkami. Maślanka powinna być lekko ciepła.
Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem. Wystarczą 2 minuty mikserem. Dodaj maślankę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Można również dodać szczyptę sody. Wszystko razem zmiksuj na małych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je na parę minut, by odpoczęło. W tym czasie umyj truskawki i zdejmij szypułki. Truskawki pokrój w plasterki.
Nagrzej dobrze patelnię. Wlej olej. Małą chochelką nakładaj porcje ciasta na placki z truskawkami. Wylewaj tyle, by powstał placek o średnicy około 10 cm. Na wierzchu układaj po kilka plasterków truskawek. Po około 30 sekundach placki przewracaj na drugą stronę. Tu przydatna będzie łopatka. Chwilę odczekaj i zdejmij placki na ręcznik papierowy. Potem już na talerz i maślankowe lub jogurtowe placki z truskawkami są już gotowe.
Komentarze