Placki z truskawkami na maślance

5 (192 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Te placki to mój ideał na posiłek, który smakuje każdemu w moim domu i nie trzeba go ponownie podgrzewać. Placki z truskawkami są przepyszne i świetnie smakują również po przestudzeniu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 małe lub 2 duże jajka
    2 płaskie łyżki cukru
    niecała szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    duża garść truskawek
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z truskawkami na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Niecałą szklankę maślanki lekko podgrzej lub wyjmij wcześniej na blat razem z jajkami. Maślanka powinna być lekko ciepła.

    Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem. Wystarczą 2 minuty mikserem. Dodaj maślankę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Można również dodać szczyptę sody. Wszystko razem zmiksuj na małych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je na parę minut, by odpoczęło. W tym czasie umyj truskawki i zdejmij szypułki. Truskawki pokrój w plasterki.

    Nagrzej dobrze patelnię. Wlej olej. Małą chochelką nakładaj porcje ciasta na placki z truskawkami. Wylewaj tyle, by powstał placek o średnicy około 10 cm. Na wierzchu układaj po kilka plasterków truskawek. Po około 30 sekundach placki przewracaj na drugą stronę. Tu przydatna będzie łopatka. Chwilę odczekaj i zdejmij placki na ręcznik papierowy. Potem już na talerz i maślankowe lub jogurtowe placki z truskawkami są już gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować