Placki z sosem truskawkowym

5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem emerytką, mieszkam na wsi. Interesuję się literaturą, modą i polityką. Rozwiązuję krzyżówki. Lubię gotować dla całej swojej rodziny, staram się, aby było smacznie i zdrowo.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 200 g twarożku śmietankowego
    ● 2 łyżki mąki
    ● 3 jajka
    ● szczypta soli
    ● olej do smażenia
    Sos:
    ● 1/2 kg truskawek
    ● kilka łyżek soku z pomarańczy
    ● 2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek.
    Twarożek śmietankowy
    dokładnie mieszamy z mąką,
    żółtkami i solą (można również
    ubić masę mikserem). Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie
    mieszamy z masą twarogową.
  • Placki z sosem truskawkowym 2. Na patelni rozgrzewamy
    olej. Nakładamy łyżką niewielkie
    kleksy ciasta i smażymy
    placuszki z obu stron na jasnozłoty
    kolor.
  • 3. Truskawki myjemy, przebieramy
    i usuwamy szypułki. Miksujemy,
    dodajemy sok z pomarańczy
    i miód, jeszcze raz
    miksujemy.
  • 4. Sos truskawkowy przelewamy
    do garnuszka, odgrzewamy
    i jeszcze ciepłym polewamy
    usmażone placuszki.
    Podajemy na ciepło, od razu
    po przygotowaniu. Wtedy są
    najsmaczniejsze.

Porady

● Do ciasta, oprócz szczypty soli, możemy dodać łyżeczkę cukru. ● Jeśli zostanie nam niewykorzystany sos truskawkowy, możemy zrobić z niego koktajl, dodając nieco mleka i ponownie miksując.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować