Placki z sałatki rybnej i jajek

0 (0 ocen)

Placki o delikatnej konsystencji, przygotowane z sałatki rybnej i jajek ugotowanych na twardo, w wersji dietetycznej - bez smażenia na tłuszczu. Jako dodatki smakowe zastosowałam m. in. świeżą miętę i całe owoce kolendry. Potrawa zyskała naprawdę ciekawego i przyjemnego aromatu.

Składniki:

  • 2 puszki pikantnej sałatki z makrelą (2 x 330g)
    5 jajek ugotowanych na twardo
    2 jajka świeże
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka mięty
    1 łyżeczka całych owoców kolendry
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki z sałatki rybnej i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z sałatki rybnej i jajek 1. Sałatkę z obu opakowań przełożyć do miski, dodać starte na grubych oczkach tarki jarzynowej gotowane jajka, posiekaną miętę i czosnek, kolendrę, pieprz cayenne. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
  • Placki z sałatki rybnej i jajek 2. Na rozgrzaną bez dodatku tłuszczu patelnię nałożyć porcje przygotowanej masy.
  • Placki z sałatki rybnej i jajek 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 24 średniej wielkości placki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Jajka Kolendra Mięta Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować