placki z pomidorami

0 (0 ocen)

Małe drożdżowe podpłomyki a la pizza z sosem pomidorowym wzbogaconym cukinią, czosnkiem i ziołami, idealne na kolację dla dzieci i nie tylko.

Składniki:

  • •50 dag mąki
    •3 dag drożdży
    •4 łyzki oliwy
    •szczypta soli
    •ok 200ml wody
    •szczypta cukru
    •1 cebula
    •1 cukinia
    •2 szkl przecieru pomidorowego
    •oliwa
    •sól
    •pieprz
    •chili
    •oregano
    •bazylia
    •1 zabek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodzie z cukrem rozpuszczamy drozdże i zostawiamy, aż ruszą. Do miski wsypujemy makę, mieszamy z sola i oliwą, dodajemy drożdże. Ciasto wyrabiamy ok 10 min az będzie odchodzic od reki. Zostawiamy do wyrosnięcia. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy obcjętoć, zagniatamy je minutę.

    Cebulę siekamy drobno i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy, aż zmięknie. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praske czosnek, bazylię, oregano. Dusimy wszystko, aż płyn się zredukuje, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.

    Kawałki ciasta drożdżowego rozpłaszczamy, układamy na blaszce wysypanej maka i smarujemy obficie sosem. Zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy 25 min w 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować