Placki z młodych ziemniaków z sosem kurkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo chrupiące placki z młodych ziemniaków podałam z sosem z kurek. Kremową i aksamitną konsystencję sosu uzyskałam dodając serka mascarpone.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • placki ziemniaczane:
    1 kg młodych ziemniaków
    cebula
    2 jajka
    5-6 łyżek drobnej kaszki orkiszowej
    sól ziołowa

    olej do smażenia

    sos kurkowy:
    500 g kurek
    5-6 szalotek
    łyżka masła
    3-4 łyżki mascarpone
    sól morska
    pieprz kolorowy
    kilka kropli soku z cytryny
    szczypiorek

Placki z młodych ziemniaków z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sos kurkowy:
    Na maśle podsmażamy kurki i pokrojone w piórka szalotki. Lekko solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Do uduszonych grzybów dodajemy mascarpone i dusimy, aż serek się roztopi i połączy z grzybami. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    placki ziemniaczane:
    Umyte ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnym oczku. Odcedzamy z nadmiaru wody. Do masy dodajemy jajka, kaszkę orkiszową oraz sól ziołową. Mieszamy.

    Na rozgrzanym oleju smażymy placki na rumiany kolor.

    Placki ziemniaczane podajemy z sosem kurkowym. Całość posypujemy szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy