Połączenie marchewki i awokado okazało się strzałem w dziesiątkę. Całość dopełnia delikatny posmak cynamonu i cytryny. Gwarantuję Wam, że te placuszki to smak, który zachwyci każde podniebienie! Dodatkowo są bardzo zdrowe.
Placki z marchewką i awokado pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie, aż do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Awokado obrać ze skórki, pozbawić pestki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę zblendować razem z awokado i cebulą na gładką, jednolitą masę. Dodać jajko, sok wyciśnięty z cytryny płatki owsiane oraz przyprawy: cynamon, paprykę ostrą i słodką, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć za pomocą łyżki na blaszce wyłożonej matą silikonową (lub papierem do pieczenia), tak aby powstało dziewięć placków. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po tym czasie placuszki wyjąć, przełożyć na talerz i podawać.
Komentarze