Placki z marchewką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

To świetny sposób na przemycenie dzieciom marchewki. Jest niewyczuwalna w smaku. Placki są słodziutkie, mięciutkie, puszyste.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • • 1 szklanka startej marchewki (120g),
    • 1 duże jajko,
    • 2 łyżki cukru,
    • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego (100g),
    • 120g mąki,
    • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki (z boku tarki). Do miski wbijamy jajko, dodajemy gęsty jogurt naturalny, cukier i mieszamy rózgą lub łyżką do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy chwilkę do powstania jednolitego ciasta.
    Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 czubatej łyżce ciasta i rozpłaszczamy ją formując placka. Zachowujemy odstępy, bo placki urosną. Placki smażymy na średnim ogniu na rumiano około 2 minut z jednej strony. Placki obracamy na drugą stronę i dosmażamy przez 2 minuty. Możemy smażyć je na suchej patelni lub posmarować odrobiną oleju.
    Podajemy oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem powideł śliwkowych.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować