Placki z kurczaka i włoszczyzny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa przełóż na sitko i odstaw do rozmrożenia.
Pierś z kurczaka pokrój w 1,5 centymetrową kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Dodaj żółtka, mąkę, pokrojoną pierś kurczaka, ser żółty oraz odsączone z wody warzywa.
Wsyp łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
2.Na dużej patelni rozgrzej olej. Na próbę wyłóż pierwszy placek aby sprawdzić czy nie będzie się rozpadać podczas przewracania. Jeśli tak się stanie dodaj więcej mąki.
Smaż z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Komentarze