Placki z kukurydzy konserwowej na słono

4.5 (141 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Takie placuszki to doskonała propozycja na szybkie śniadanie oraz pożywną przekąskę, którą można też zabrać do szkoły lub pracy. Idealnie smakują na ciepło i zimno, w wersji solo, jak również z dowolnym sosem, jogurtem, czy z ulubionymi dodatkami.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • (około 11 sztuk)
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 cebula
    1 jajko
    3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól, pieprz
    Ponadto:
    masło/olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z kukurydzy konserwowej na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę należy odsączyć z zalewy i umieścić w misce.
    Dodać cebulę, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko, a następnie całość zblendować na jednolitą konsystencję.
    Powstałą masę doprawić do smaku solą z pieprzem.
    Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka na 1 placek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować