Placki z kukurydzy konserwowej na słono

  • wyświetlono: 1090 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Takie placuszki to doskonała propozycja na szybkie śniadanie oraz pożywną przekąskę, którą można też zabrać do szkoły lub pracy. Idealnie smakują na ciepło i zimno, w wersji solo, jak również z dowolnym sosem, jogurtem, czy z ulubionymi dodatkami.

IMG_20200520_121554b
  • 2 porcje
  • 10min

Składniki

(około 11 sztuk)
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
Ponadto:
masło/olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Placki z kukurydzy konserwowej na słono

  • 1. Kukurydzę należy odsączyć z zalewy i umieścić w misce.
    Dodać cebulę, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko, a następnie całość zblendować na jednolitą konsystencję.
    Powstałą masę doprawić do smaku solą z pieprzem.
    Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka na 1 placek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackikukurydzaplacuszkiplacuszki z kukurydzyplacki z kukurydzy

Komentarze

Podobne przepisy

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Przepyszne placuszki z jabłkami...

Placuszki Marchewkowe Na Słono

Dodane przez: gotowanietoproste

PLACUSZKI MARCHEWKOWE NA SŁONO

Przy tych placuszkach musimy lubić...

gotowe danie

Dodane przez: ziutula

Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych...

placki Rösti są narodową potrawą...

Mini placki z semoliny na słodko

Dodane przez: Paulina1507

Mini placki z semoliny na słodko

Gdy mamy małe dzieci które są niejadkami...

Placki na sodzie

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Placki na sodzie

Prosty, tani i pyszny przysmak...

Placki na blasze

Dodane przez: czarrna

Placki na blasze

Takie placki piekło się u mnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE