Placki z kaszy gryczanej "5 smakow" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze gotujemy w bulionie do miekkosci, nastepnie ugniatamy widelcem, badz delikatnie blendujemy. Doprawiamy cosnkiem, chilli,sola, sosem sojowym oraz przyprawa 5 smakow.Bialka oddzielamy od zoltek. Do masy dodajemy najpierw zoltka i make ziemniaczana. Bialka ubijamy na sztywno i delikatnie wbijamy do masy gryczanej. Placuszki smazymy na goracym oleju, nastepnie odsaczamy z nadmiaru tluszczu.
Sos: zagotowujemy bulion wraz z ziolami, czosnkiem i imbirem, czekamy az smaki troche sie przegryza. Doprawiamy octem, cukrem, sosem sojowym, winem ryzowym. Wszystko podgotowywujemy na malym ogniu, az alkohol wyparuje. Zageszczamy maka. Po zdjeciu sosu z ognia doprawiamy olejem sezamowym. Smacznego:)
Komentarze