Placki z kaszy gryczanej "5 smakow"

0 (0 ocen)

  • Łatwy

moja corcia je uwielbia :)

  • Łatwy

Składniki:


  • - kasza gryczana (woreczek): 125 gramów
    - bulion drobiowy: 2 szklanki
    - czosnek ząbki utarte: 2 ząbki
    - chilli w proszku: 0.5 łyżeczki
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - jajka (oddzielić białko od żółtka): 2 sztuki
    - przyprawa 5 smakow najlepiej swiezo mielona: 2 łyżki
    - olej rzepakowy /do smażenia: 3 łyżki
    SOS:
    - bulion drobiowy: 1 szklanka
    - czosnek (drobno posiekany): 2 ząbki
    - imbir 2 cm drobno posiekany: 1 sztuka
    - ocet: 1 łyżka
    - cukier: 1 szczypta
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - wino ryżowe: 1 łyżka
    - suszone ziola chinskie: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżeczki
    - olej sezamowy: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z kaszy gryczanej "5 smakow" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze gotujemy w bulionie do miekkosci, nastepnie ugniatamy widelcem, badz delikatnie blendujemy. Doprawiamy cosnkiem, chilli,sola, sosem sojowym oraz przyprawa 5 smakow.Bialka oddzielamy od zoltek. Do masy dodajemy najpierw zoltka i make ziemniaczana. Bialka ubijamy na sztywno i delikatnie wbijamy do masy gryczanej. Placuszki smazymy na goracym oleju, nastepnie odsaczamy z nadmiaru tluszczu.
    Sos: zagotowujemy bulion wraz z ziolami, czosnkiem i imbirem, czekamy az smaki troche sie przegryza. Doprawiamy octem, cukrem, sosem sojowym, winem ryzowym. Wszystko podgotowywujemy na malym ogniu, az alkohol wyparuje. Zageszczamy maka. Po zdjeciu sosu z ognia doprawiamy olejem sezamowym. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować