Placki z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne placki, które możemy podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do gulaszu lub sosu pieczarkowego.

  • 40 min

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
    5 łyżek startego sera żółtego
    2 jajka
    1 cebula
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    sos czosnkowy

Placki z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, po czym przecedzić i przełożyć do miski. Dodać ser, pokrojoną w kostkę cebulę i jajka. Masę doprawić solą oraz pieprzem i starannie wymieszać.
  • 2. Małe porcje kaszy wykładać na rozgrzany olej. Placki smażyć na złoty kolor, a następnie osączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Podawać na ciepło z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy