Placki z kapusty kiszonej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placki z kapusty kiszonej z natką pietruszki świetnie smakują w towarzystwie śmietany. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a jakie smaczne :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
    2 marchewki
    1-2 cebule czerwone
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    3 łyżki majonezu
    6 łyżek mąki pszennej
    1-2 łyżki bułki tartej
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól, cukier i pieprz do smaku

    tłuszcz do smażenia
    śmietana kwaśna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z kapusty kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną po odciśnięciu szatkujemy. Soku nie wylewamy, dodamy go w dalszej kolejności w razie konieczności.
    Marchewki ścieramy na tarle; cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Całość mieszamy w misce, dodajemy majonez, przyprawy, jajka, mąkę, mieszamy. Zostawiamy na 10 minut, ponownie mieszamy, dodajemy bułkę tartą i opcjonalnie sok z kapusty.
    Na rozgrzanym tłuszczu smażymy z obu stron, na złoty kolor placki. Upieczone odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Ciepłe serwujemy z kwaśną śmietaną.

Porady

Zamiast natki pietruszki możemy użyć koperek lub majeranek. Placki możemy odgrzać w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować