Przepis na bardzo dietetyczne, bardzo smaczne placuszki.Można je zjeść z sałatką z pomidorów, ze śmietaną lub jogurtem czy jako dodatek do mięsnego obiadu, ale można zjeść takie same - bez niczego.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- duży kabaczek: 1 sztuka
- białka: 3 sztuki
- mąka pszenna z pełnego przemiału: 10 łyżek
- sól, pieprz: 1 sztuka
- olej do smażenia - opcjonalnie: 1 sztuka
Placki z kabaczka z mąką z pp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczka umyć i obrać cienko ze skóry. Rozkroić wzdłuż na połowę i wydrążyć miąższ z pestkami. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posolić.
2.Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Połączyć z utartym kabaczkiem oraz mąką i delikatnie, ale dokładnie wymieszać i doprawić. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt wodnista (konsystencja powinna być taka jak masy na placki ziemniaczane) należy dodać więcej mąki.
3.Smażyć na rumiano z obu stron na oleju lub bez jego dodatku.
Komentarze