Placki z jarzyn z rosołu i sera żółtego

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu, pikantne i bardzo smaczne placki z wykorzystaniem jarzyn z rosołu.
Placki podajemy z sosami na zimno, na ciepło, z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g jarzyn z rosołu: marchewki, pietruszki, seler, może być też ziemniak

    200 g sera żółtego

    50 g mielonych migdałów - można zastąpić orzechami włoskimi, serem grana padano lub bułką tartą

    ok. 5 łyżek bułki tartej

    1 ząbek czosnku

    1/2 -1 łyżeczki przyprawy Harrisa

    2 łyżeczki czubrycy zielonej lub ulubionych ziół

    sól i pieprz do smaku

    2 białka
    1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z jarzyn z rosołu i sera żółtego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzyny i ser żółty ścieramy na tarle o grubych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, białka, jajko i resztę składników. Całość dobrze mieszamy i zostawiamy na 20 minut.
    Z powstałej masy formujemy dłońmi placki w taki sposób, jak robimy kotlety mielone, spłaszczając je do pożądanej przez nas grubości.

    Placki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż się ładnie zarumienią. Moje placki były gotowe w 20 minut.

Porady

* Z podanej proporcji zrobiłam 7 dużych placków. * Możemy upiec więcej sztuk robiąc niewielkie, cieńsze placki. Będą świetną przekąską na zimno - polecam z sosem czosnkowym lub wasabi. * Przyprawa Harrisa jest pikantna, więc jeżeli placki będziemy podawać dzieciom, dodajmy tylko szczyptę lub zamieńmy na słodką paprykę. W łagodnej wersji możemy je podać z sosem koperkowym lub śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować