Placki z jajek z majonezem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie placki z jajek można podać zamiast jajecznicy, czy po pokrojeniu na kawałki użyć do sałatki. Są pyszne i sycące. Sądzę że podane z sosem mogą być wspaniałym daniem obiadowym.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 5-6 sztuk:
    2 jajka ugotowane na twardo, przestudzone
    1 surowe jajko
    ok. 5 łyżek mąki pszennej (może być inna, np. z cieciorki)
    2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 pełna łyżka majonezu (używam do tych placków Kieleckiego)
    szczypta curry
    szczypta soli
    świeżo mielony czarny pieprz
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z jajek z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka na twardo kroję w drobną kostkę. W misce dokładnie mieszam majonez z 2 łyżkami mąki i surowym jajkiem, by powstała gładka masa. Dodaję posiekane jajka, szczypiorek i szczyptę curry. Mieszam wszystko, i stopniowo dosypuję pozostałą mąkę. Ciasto powinno być gęste i bardzo klejące. Doprawiam je solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni i wykładam placki. Smażę je z obu stron na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować