Takie placki z jajek można podać zamiast jajecznicy, czy po pokrojeniu na kawałki użyć do sałatki. Są pyszne i sycące. Sądzę że podane z sosem mogą być wspaniałym daniem obiadowym.
30 min
Składniki:
Składniki na 5-6 sztuk:
2 jajka ugotowane na twardo, przestudzone
1 surowe jajko
ok. 5 łyżek mąki pszennej (może być inna, np. z cieciorki)
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 pełna łyżka majonezu (używam do tych placków Kieleckiego)
szczypta curry
szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Placki z jajek z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka na twardo kroję w drobną kostkę. W misce dokładnie mieszam majonez z 2 łyżkami mąki i surowym jajkiem, by powstała gładka masa. Dodaję posiekane jajka, szczypiorek i szczyptę curry. Mieszam wszystko, i stopniowo dosypuję pozostałą mąkę. Ciasto powinno być gęste i bardzo klejące. Doprawiam je solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni i wykładam placki. Smażę je z obu stron na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony).
Komentarze