Placki z jabłkami i pokrzywą

0 (0 ocen)

Każdy sposób, by wzbogacić tradycyjne danie w dodatkową porcje witamin jest dobry. Tym razem padło na placki z jabłkami. Poza mąką razową dodałam do nich pokrzywę. Pokrzywa praktycznie jest w nich niewyczuwalna, a dzięki mące razowej stały się bardziej chrupkie i kruchsze.

Składniki:

  • Składniki na około 6 porcji:
    • 2 szklanki mąki pszennej,
    • ¾ szklanki mąki razowej pszennej , typ 2000,
    • Około 2 szklanki mleka,
    • 1 szklanka dobrze utłoczonych , młodych listków pokrzywy,
    • 3 łyżki cukru trzcinowego,
    • 2 duże jajka,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • Okołom 4 -5 jabłek,
    • Cukier puder do posypania,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placki z jabłkami i pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suche składniki 1. Pokrzywę drobno siekamy.
    Suche składniki (mąki, cukier oraz proszek do pieczenia) ciasta oraz jajka umieszczamy w misce. Do tak przygotowanych dodajemy mleko. Całość dokładnie miksujemy.
  • dodanie pokrzywy 2. Do gotowego ciasta dodajemy pokrojoną pokrzywę i łączymy ją z całością.
  • dodanie jabłek 3. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Stopniowo w miarę smażenia dodajemy je do ciasta.
  • smazenie 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta z jabłkami. Formujemy zgrabne placuszki.
  • odsączanie 5. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować