Placki z jabłkami

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Placki wychodzą bardzo delikatne, puszyste i leciutkie za sprawą ubitych białek dodawanych do ciasta.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
    2 jajka
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
    2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne)
    szczypta soli

    DODATKOWO:

    maliny
    marmolada
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Placki z jabłkami

Placki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mleko, olej, przesiane suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z ciastem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki na rumiano. Usmażone układamy na bibułce i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy marmoladą i kładziemy na to maliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Jabłka Jajka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować