Placki z gulaszem i klopsikami grzybowymi

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesienne syte placki ziemniaczane z gulaszem z bakłażana, dyni, cukinii, papryki i klopsikami z pudrem grzybowym. W tej potrawie znajdziemy dużo jesiennych warzyw. Potrawa pachnie papryką wędzoną, pomidorami które dodajemy w formie przecieru. Mamy też akcent leśny.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • gulasz:

    1 bakłażan
    1 cukinia mała
    40 dkg dyni piżmowej
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    750 ml przecieru pomidorowego
    sól, pieprz, papryka wędzona
    natka pietruszki

    klopsy:

    1 pierś z kurczaka
    1 jajko
    1 cebula
    sól, pieprz, natka pietruszki
    1 łyżka pudru grzybowego/ zmielone grzyby suszone/
    2 łyżki bułki tartej
    mąka do obtoczenia


    placki ziemniaczane:

    500 g ziemniaków
    1 cebula
    sól, pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    3 łyżki mąki pszennej typ 500
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placki z gulaszem i klopsikami grzybowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsy:

    Pierś z kurczaka,, cebule obraną miele maszynką do mięsa. Dodaję jajko, bułkę tartą, natkę drobno pokrojoną, pieprz, sól, puder grzybowy i mieszam. Formuję małe klopsiki i obtaczam w mące.

    Gulasz:

    Bakłażana, cukinię, kroję w kostkę, dynię też ale obieram ją. Paprykę też kroję i cebule drobno. Na oleju przesmażam cebulę, czosnek, dodaję bakłażana i dalej przesmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam paprykę, dynię, i cukinię. Wrzucam bakłażana, dodaję koncentrat pomidorowy, przecier i gotuje na wolnym ogniu około pięć minut. Do gulaszu dodaję klopsiki, przykrywam garnek i gotuję kolejne 10 minut. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, natką.

    Placki:

    Ziemniaki obrane ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Przekładam masę na sito żeby odsączyć ją z wody. Do ziemniaków dodaję jajko, mąkę, sól, pieprz, majeranek i mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki. Podaję je z gulaszem.z]
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować