Placki z fajerki, sodziaki, proziaki

  • wyświetlono: 1752 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Placki z fajerki, sodziaki, proziaki.

luna19
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 kg mąki luksusowej
500 ml zsiadłego mleka
1 szkl śmietany 12%
4 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka sody
szczypta soli
3 jajka

Sposób przygotowania przepisu:

Placki z fajerki, sodziaki, proziaki

  • 1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy luźne ciasto.
    Wałkujemy lub rozklepujemy na grubość ok pół centymetra, i kroimy na kawałki.
    Smażymy na smalcu lub oleju lub na patelni żeliwnej zupełnie bez tłuszczu, na złoty kolor z obu stron pulchne placuszki.
    Podajemy z mlekiem i konfiturami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

placki

Komentarze

Podobne przepisy

Proziaki pszenno żytnie

Dodane przez: edytaha

Proziaki pszenno-żytnie

Szybkie domowe pieczywo z patelni

Placek z serem i szynką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Placek z serem i szynką.

Smaczny placek,który smakuje na...

PROZIAKI FAJERCUCHY BIESZCZADZKI CHLEBEK DLA BIEDNYCH

Dodane przez: dietetyklublin

Proziaki (Fajercuchy) czyli tzw bieszczadzki...

Wczoraj wróciłam z Bieszczad, zakochałam...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Placek koperkowo drożdżowy z rybą

Ciasto drożdżowe z dodatkiem koperku...

Proziaki

Dodane przez: Tyna

Proziaki - łatwe górskie bułeczki sodowe

Przepis przekazała mi mama , która...

placek

Dodane przez: Jola1977-1977

Placek z bobem

Wspaniały, drożdżowy placek z bobem....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE