Placki z dyni i ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 10 min

Inne niż zwykle placki.

  • 10 min

Składniki:

  • 800 g dyni
    1,5 kg ziemniaków
    3 średnie cebule
    2,5 szklanki mąki (niecałe)
    4 jajka
    sól
    pieprz ziołowy
    truskawki do dekoracji
    jogurt owocowy, np. truskawkowy
    śmietana

Placki z dyni i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowana dynia 1. Dynię myjemy, obieramy, usuwamy miękki miąższ wraz z pestkami.
  • Przygotowane ziemniaki i cebula 2. Ziemniaki i cebulę również obieramy.
  • Składniki w misce 3. Dynię, ziemniaki i cebulę przepuszczamy przez maszynkę lub trzemy na tarce. Dodajemy niecałe 2,5 szklanki mąki, 4 jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Wszystko mieszamy.
  • Placki smażone na patelni 4. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy małymi porcjami ciasto i smażymy z obu stron na rumiano.
  • Placki z dyni i ziemniaków 5. Gotowe placki polewamy jogurtem owocowym, np. truskawkowym. Truskawki kroimy na połówki i układamy na plackach. Na koniec jeszcze dekorujemy placki keksami śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy