Placki z cukinii

0 (0 ocen)

  • 20 min

Placki z cukinii idealnie sprawdzają się jako samodzielne danie np. na ciepłą kolację lub jako dodatek do mięsnego dania głównego.

  • 20 min

Składniki:

  • 100 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    50 ml mleka
    300 g cukinii
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1/2 kostki sera feta
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąką przesiać do dużej miski dodać proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, w którym umieścić jajko. Następnie za pomocą drewnianej łyżki wymieszać mąkę z jajkiem. Stale mieszając wlewać mleko i wyrobić ciasto na zwartą masę. W między czasie umyć cukinię, obrać ze skóry. Miskę wyłożyć papierowym ręcznikiem i utrzeć cukinię na tarce na grubych oczkach. Papier wchłonie część soków z cukinii. Cukinię, pokruszoną drobno fetę i tymianek dołożyć do ciasta, doprawić solą i pieprzem, ostrożnie wymieszać.

    Na patelni rozgrzać olej. Na placuszki średniej wielkości brać po jednej łyżce ciasta, na małe po pół i smażyć na gorącym oleju 3-4 minuty z każdej strony. Placuszki wyjmować z patelni łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach do odsączenia. Placuszki można podawać samodzielnie lub z sosem tzatziki albo po prostu polane ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować