• 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne placki z tartej cukinii idealnie sprawdzą się na piątkowe danie obiadowe, placki są lekkostrawne, a już z domowym sosem wprost rozpływają się w buzi. Placki zrobisz w zaledwie 15 minut.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała cukinia młoda
    3 łyżki mąki pszennej
    1/4 niedużej cebuli
    małe jajko
    pieprz kolorowy
    sól himalajska
    olej do smażenia

    Sos czosnkowy:
    łyżka majonezu
    łyżka śmietany 18%
    2 ząbki czosnku
    szczypta ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć a następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać mąkę, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz pieprz i sól. Delikatnie wymieszać.
  • 2. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Placuszki podawać same lub z dodatkiem sosu czosnkowego.
  • 3. Śmietanę z majonezem wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła prowansalskie. Wymieszać.

Porady

Placuszki podajemy same lub z dodatkiem sosu czosnkowego lub tzatziki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.57 (7 ocen)

Opublikowany w Magazynie
𝐏𝐥𝐚𝐜𝐤𝐢 𝐳 𝐜𝐮𝐤𝐢𝐧𝐢𝐢

To może cię zainteresować