Placki z cukini z leśnymi grzybami i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyszczamy . Kroimy w kostke oprószamy tymiankiem sola i pieprzem i szklimy na rozgrzanej oliwie.Odstawiamy do przestudzenia.
2. Cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startą cukinie odstawiamy na chwilę, aby odpowiednio puściła sok, a następnie dobrze odciskamy z nadmiaru soku.
3. Do odciśniętej cukinii dodajemy zeszklone grzyby lesne , zielony groszek , startą na tarce cebulę, jajka, mąkę , przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
4. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
Smacznego :)
Komentarze