Placki z buraków podawane z wędzonym łososiem

4.49 (154 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Podmiana ziemniaków na buraki powoduje wspaniałe doznania smakowe i kolorystyczne

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PLACKI:
    - buraki świeże: 500 gramów
    - ziemniaki obrane: 500 gramów
    - jajka całe: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 60 gramów
    - sól , pieprz do smaku: 1 szczypta
    DODATKI:
    - łosoś norweski wędzony w plastrach: 100 gramów
    - serek kozi: 150 gramów
    - sok z cytyrny: 1 łyżka
    - czosnek-ząbek: 1 sztuka
    - szczypiorek (do dekoracji): 2 łyżki
    - olej do smażenia: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z buraków podawane z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i buraki myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie solimy i odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mąkę, jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony
  • 3. Serek kozi rozdrabniamy z posiekanym ząbkiem czosnku; nakładamy po łyżce na każdy usmazony placek; dodajemy plasterek wędzonego łososia; skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczypiorkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować