Placki z buraczków, twarogu i gruszek

0 (0 ocen)

Delikatne,pyszne i zdrowe placuszki doskonałe zarówno na obiad jaki i śniadanie

Składniki:

  • 3 niewielkie czerwone buraki
    2 gruszki lub jabłka
    40 dag twarogu
    jajko
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki wody
    łyżeczka cukru
    sól

Placki z buraczków, twarogu i gruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować,obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Twaróg i kilka łyżek mleka utrzeć na jednolitą masę.Gruszki lub jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki.Jajko ubić z mlekiem rozcieńczonym wodą oraz z cukrem i solą,stopniowo dodając przesianą mąkę,a potem wymieszać z twarogiem,buraczkami i gruszką lub jabłkiem.Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron Są one bardzo delikatne,trzeba uważać przy odwracaniu na drugą stronę.
    Można podawać ze stopionym masłem i śmietaną ale dla mnie pyszne są bez dodatków.

Komentarze

Podobne przepisy