Placki z bobu i młodej kapusty

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Znam placki z bobu oraz z kapusty, stąd pomysł aby połączyć ze sobą oba te zielone warzywa. Polecam spróbować!

Składniki:

  • 500 g bobu
    300 g młodej kapusty
    1 cebula dymka
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    cukier

Placki z bobu i młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób dokładnie przepłukać, gotować z dodatkiem łyżeczki cukru, a pod koniec gotowania dodać 2 łyżki soli. Gotować ok. 15 minut. Odcedzić i obrać ze skórek. Kapustę drobno pokroić. Ja zmiksowałam w blenderze. Gotować przez 10 minut. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dymkę, czosnek i bób zmiksować w blenderze, dodać kapustę.
    Następnie dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć składniki.
    Formować małe kotleciki, które obtaczać w bułce tartej. (Mnie wyszło 12 szt.)
    Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Porady

Cebulkę i czosnek można wcześniej podsmażyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy