Placki warzywno-serowe z musztardą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam placki, często je urozmaicam i dodaję to, co akurat mam pod ręką. Dziś zrobiłam placki z dodatkiem marchewki i cukinii, pikantna musztardą z odrobiną sera. Powstał całkiem ciekawy smak.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki, 1 średnia cukinia, 1 średnia marchewka, 50g sera żółtego (edamski), 2 jajka, 1 łyżka pikantnej musztardy, około 80g mąki kukurydzianej, sól i pieprz wg smaku, olej do smażenia.

Placki warzywno-serowe z musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa zetrzeć na tarce ( duże oczka), lekko odcisnąć, wylać nadmiar płynu, dodać ser starty na dużych oczkach i resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar oleju. Idealne jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Dobrze smakują z jogurtem naturalnym i sosem balsamicznym, polecam :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy