Placki warzywne z kabanosami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Placki z kabanosami, z kwaśną śmietaną podane i świeżą rukolą ozdabiane, są smaczne i chrupiące .

  • 45 min

Składniki:

  • kilka cienkich kabanosów,
    250 g obranych ziemniaków,
    1 mała cebula,
    1 średnia marchew,
    150 g miąższu dyni,
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
    1 jajko,
    2 łyżki płatków owsianych,
    sól himalajska do smaku,
    pieprz kolorowy do smaku,
    1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku,
    olej rzepakowy do smażenia.

Placki warzywne z kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na placki:
    Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, delikatnie odciskamy z nadmiaru wody (można przygotować w malakserze).
    Marchew i cukinię również trzemy, ale na cienkie paski.
    Do ziemniaków dodajemy, marchew z cukinią, płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, koperek, mąkę i wszystko razem mieszamy.
    Kabanosy kroimy na plasterki i dodajemy do ciasta.
  • 2. Placki smażymy na oleju, na złoty kolor.
    Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
    Placki możemy podawać ze śmietaną i rukolą.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy