Placki serowe z zieleniną

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Placki te smakują wyśmienicie, a podane na ciepło, zaraz po usmażeniu, są puszyste, delikatne z pysznie ciągnącym się serem w środku. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i świeżymi warzywami. Spróbujcie

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 200g serka grani
    – 60g sera żółtego (u mnie gouda)
    – 40ml mleka
    – 1 jajko
    – 70g mąki orkiszowej (u mnie tortowa)
    – spora garść drobno posiekanej zieleniny (u mnie koperek i pietruszka)
    – przyprawy wg smaku (u mnie sól, kurkuma, papryka słodka wędzona, pieprz)
    – 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Śniadanie

Placki serowe z zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser pokroić w drobną kostkę, zieleninę umyć, osuszyć i drobno posiekać. W misce wymieszać serek grani z jajkiem i przyprawami, dodać ser , mleko i zieleninę i dokładnie wymieszać. Do serowej mieszanki przesiać mąkę, dodać sodę, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.
    Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na średnim ogniu. Wykładać po jednej łyżce cista, zostawiając szerokie odstępy, ponieważ placki bardzo rosną podczas smażenia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować