Placki serowe z makrelą w oleju

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przypominają puszyste racuszki, które idealnie sprawdzą się na główny posiłek lub szybką przekąskę. U mnie znikają praktycznie prosto z patelni, ale na zimno również są smaczne.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (8 sztuk)
    2 jajka
    25g mąki pszennej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    1 szczypta pieprzu (solidna)
    75g żółtego sera
    Dodatkowo:
    1/2 cebuli
    1 słoiczek makreli w oleju (pojemność słoika - 190g)
    Ponadto:
    olej do smażenia

Placki serowe z makrelą w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach (tym razem starłam na dużych), cebulę drobno posiekać, a makrelę odsączyć z oleju i delikatnie rozdrobnić.
    Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
    Masę połączyć z serem, cebulą oraz kawałkami makreli.
    Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu (można mniej, ale placki nie będą takie puszyste) i za pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta.
    Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron.
    (Powinny być zarumienione.)
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy