Przypominają puszyste racuszki, które idealnie sprawdzą się na główny posiłek lub szybką przekąskę. U mnie znikają praktycznie prosto z patelni, ale na zimno również są smaczne.
10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
(8 sztuk)
2 jajka
25g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szczypta pieprzu (solidna)
75g żółtego sera
Dodatkowo:
1/2 cebuli
1 słoiczek makreli w oleju (pojemność słoika - 190g)
Ponadto:
olej do smażenia
Placki serowe z makrelą w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach (tym razem starłam na dużych), cebulę drobno posiekać, a makrelę odsączyć z oleju i delikatnie rozdrobnić.
Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Masę połączyć z serem, cebulą oraz kawałkami makreli.
Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu (można mniej, ale placki nie będą takie puszyste) i za pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta.
Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron.
(Powinny być zarumienione.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
Komentarze