Placki selerowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i chrupiące placuszki. Połączenie korzenia selera oraz ziemniaków w tych placuszkach smakuje wyśmienicie. Do tego sos jogurtowo-majonezowy i mamy pyszne danie. Placuszki polecam na tani i sycący obiad.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g selera
    400 g ziemniaków
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    2-3 łyżki mąki ryżowej (może być pszenna)
    olej do smażenia
    sos: 150 g jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    1/2 łyżeczki czosnku suszonego
    sól, pieprz do smaku
    szczypiorek

Placki selerowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler oraz ziemniaki myjemy i obieramy. Cebulkę i czosnek obieramy z łusek. Seler, ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu. Do odciśniętych warzyw dodajemy jajko, przyprawy i mąkę ryżową. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta na placuszki. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
    Sos: do miseczki przekładamy jogurt oraz majonez i dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy trochę pokrojonego szczypiorku i mieszamy ponownie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy