Placki selerowo-pietruszkowe z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i aromatyczne placuszki z selera korzeniowego oraz korzenia pietruszki. Placki wychodzą delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Do placuszków świetnie pasuje domowy sos pieczarkowy. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • placki: 250 g selera korzeniowego
    250 g korzenia pietruszki
    2 jajka
    1 cebulka
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka mąki gryczanej
    1 łyżeczka sól, pieprzu
    oliwa do smażenia
    sos: 500 g pieczarek
    2 cebulki
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    3 łyżki oliwy
    3/4 szkl śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki selerowo-pietruszkowe z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos pieczarkowy: pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę oraz po chwili dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu, aż wyparuje sok z grzybów. Gdy pieczarki będą już miękkie a sok wyparuje wlewamy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy.
    Placki: Seler oraz pietruszkę obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości w wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Cebulę i czosnek obieramy. Ścieramy na tarce jarzynowej ugotowany seler, pietruszkę, cebulę oraz czosnek, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, przyprawy oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i nakładamy na gorący tłuszcz łyżką masę na placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować