Placki selerowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecamy taki wariant placków na bazie warzyw. Zamiast selera można zetrzeć również 400 g marchwi, kalarepy lub cukinii, albo przyrządzić placki z mieszaniny tych wszystkich warzyw.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g selera korzeniowego
    1 duży ziemniak (100g)
    60 g orzechów włoskich
    2 jajka
    3 łyżki mąki
    tłuszcz do smażenia

Placki selerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki selerowe 1. Seler obrałem, grubo starłem. Ziemniaka obrałem starłem na drobno. Orzechy grubo posiekałem. Rozdrobniony seler, ziemniak i orzechy wymieszałem z jajkami, mąką, solą, pieprzem i startą skórką z połowy cytryny.

    Na patelni rozgrzałem łyżkę tłuszczu, ciasto kładłem łyżką na patelni, lekko je rozpłaszczając.
    Placki smażyłem na średnim ogniu z każdej strony po 3 minuty na złocisty kolor.
    Podałem z jabłkową śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy