Polecamy taki wariant placków na bazie warzyw. Zamiast selera można zetrzeć również 400 g marchwi, kalarepy lub cukinii, albo przyrządzić placki z mieszaniny tych wszystkich warzyw.
30 min
Składniki:
400 g selera korzeniowego
1 duży ziemniak (100g)
60 g orzechów włoskich
2 jajka
3 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia
Placki selerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Seler obrałem, grubo starłem. Ziemniaka obrałem starłem na drobno. Orzechy grubo posiekałem. Rozdrobniony seler, ziemniak i orzechy wymieszałem z jajkami, mąką, solą, pieprzem i startą skórką z połowy cytryny.
Na patelni rozgrzałem łyżkę tłuszczu, ciasto kładłem łyżką na patelni, lekko je rozpłaszczając.
Placki smażyłem na średnim ogniu z każdej strony po 3 minuty na złocisty kolor.
Podałem z jabłkową śmietaną.
Komentarze