Placki ryżowe z gruszkowo-bananowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie miękki, odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia. (Można wykorzystać również ryż z poprzedniego dnia).
2.Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko wrzucamy do dużej miski, natomiast białko ubijamy na sztywną pianę.
3.Do miski z żółtkiem dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz wlewamy wodę gazowaną. Dosypujemy do tego mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz dodajemy ubite białko. Wszystko miksujemy, aby powstała jednolita masa o gęstości podobnej do śmietany (gdy ciasto jest za gęste, dolewamy jeszcze trochę wody gazowanej).
4.Do miski z ciastem wsypujemy ugotowany ryż i mieszamy dokładnie łyżką.
5.Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżką ciasto i formujemy placki. Smażymy z obu stron na rumiano.
6.SOS: Banana i gruszkę myjemy i obieramy. Kroimy owoce na małe kawałki i wrzucamy do blendera. Do owoców dolewamy pozostały jogurt naturalny (można lekko posłodzić). Całość blendujemy.
Komentarze