Placki ryżowe z gruszkowo-bananowym sosem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 3 osób

Ryż nie musimy jeść tylko na sypko bądź w zupie. Można z niego zrobić również placki.

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • - Ryż biały 2 torebki
    - Jajko 1 szt.
    - Mąka pszenna 1 szklanka
    - Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
    - Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    - Jogurt naturalny 180 gram
    - Cukier puder 1 łyżka
    - Woda gazowana 1/3 szklanki
    - Banan 1 szt.
    - Gruszka 1 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Sosy

Placki ryżowe z gruszkowo-bananowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie miękki, odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia. (Można wykorzystać również ryż z poprzedniego dnia).
  • 2. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko wrzucamy do dużej miski, natomiast białko ubijamy na sztywną pianę.
  • 3. Do miski z żółtkiem dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz wlewamy wodę gazowaną. Dosypujemy do tego mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz dodajemy ubite białko. Wszystko miksujemy, aby powstała jednolita masa o gęstości podobnej do śmietany (gdy ciasto jest za gęste, dolewamy jeszcze trochę wody gazowanej).
  • 4. Do miski z ciastem wsypujemy ugotowany ryż i mieszamy dokładnie łyżką.
  • 5. Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżką ciasto i formujemy placki. Smażymy z obu stron na rumiano.
  • 6. SOS: Banana i gruszkę myjemy i obieramy. Kroimy owoce na małe kawałki i wrzucamy do blendera. Do owoców dolewamy pozostały jogurt naturalny (można lekko posłodzić). Całość blendujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Ryż Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować