Placki po węgiersku z młodych ziemniaków

4.5 (196 ocen)

Moja rodzina uwielbia je pod każdą postacią :)

Składniki:

  • placki:
    1,5 kg młodych ziemniaków
    ok 1/2 szklanki mąki
    1 jajko
    1/2 cebuli
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz

    sos:
    1 kg szynki wieprzowej
    sól, pieprz
    liści laurowy
    ziele angielskie
    słodka i ostra papryka
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego

    świeże zioła do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Placki po węgiersku z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obsypujemy przyprawami, zalewamy olejem i wodą i odstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc. Następnie dusimy do miękkości, dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku.
  • 2. Ziemniaki, cebule i czosnek ścieramy. U mnie ziemniaki na grubej tarce, reszta na drobnej. Dodajemy mąkę, jajko i przyprawy i dokładnie mieszamy. Smażymy placki i podajemy z sosem przybrane świeżymi ziołami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować