Placki po węgiersku z surówką z marchewki i selera

4.48 (200 ocen)

pycha

Składniki:

  • ziemniaki ok 10 szt
    mała cebulka
    jajko
    mąka
    sól, pieprz

    Pół kg łopatki lub szynki
    1 cebulka
    ząbek czosnku
    liść lauroey, ziele angielskie, mąka
    olej, papryka w proszku

    marchew, jabłko, cytryna, cukier

    seler, śmietana
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki po węgiersku z surówką z marchewki i selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gulasz:
    mięso kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy. Obsmażamy na gorącym tłuszczu. W rondelku gotujemy odrobine wody z dodatkiem liścia, ziela, ząbek czosnku. Na osobnej patelni smażymy na smalcu cebulkę drobno pokrojoną, dodajemy ok 3 łyżki papryki w proszku i wszystko przesmażamy. Przekładamy mięso i cebulkę do rondelka. Patelnie oblewamy wodą i przekładamy do rondelka. Doprawiamy przyprawami. Dusimy do miękkości. Można na końcu zagęścić mąką.

    Placki:
    ziemniaki ucieramy na drobnym tarku. Przekładamy na sito i odcedzamy na misce. Po kilkunastu minutach. Przekładamy do miski ziemniaki, dodajemy cieniutko pokrojoną cebulkę, jajko, sól, pieprz, oraz skrobię pozostałą po wylaniu wody po ziemniakach. Można dodać płaską łyżkę mąki. Smażymy.

    Surówka z marchewki.
    4 marchewki i 1 jabłko ucieramy na tarce. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i cukier.

    Surówka z selera.
    Selera ucieramy na drobnej tarce. Dodajemy sól i śmietanę. Można dodać pokrojone orzechy włoskie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować