"Placki po węgiersku", czyli ziemniaczane na pikantnie

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Początkowo musiałam się oswoić z nowym smakiem, ponieważ w rodzinnym domu placki ziemniaczane jedliśmy zawsze na słodko - z cukrem (i ewentualnie ze śmietaną). Jednak taka wersja jest równie smaczna.

  • 60 min

Składniki:

  • Na placki:
    - 1 kg ziemniaków
    - 2 jajka
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - szczypta soli
    - oliwa do smażenia

    Na sos:
    - wędlina (lub mięso mielone)
    - papryka czerwona
    - 0,5 kg pieczarek
    - puszka czerwonej fasoli
    - 3 ogórki konserwowe
    - 2 cebule
    - 1-2 ząbki czosnku
    - przyprawy (ostra papryka, pieprz,sól, oregano)
    - 0,5l bulionu
    - mały przecier pomidorowy Pudliszki (90g)
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

"placki po węgiersku", czyli ziemniaczane na pikantnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy sól, jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto i smażymy placuszki.
  • 2. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dorzucamy pokrojoną wędlinę i paprykę. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pieczarki (ja z reguły przyprawione solą i pieprzem pieczarki podsmażam najpierw na osobnej patelni i dopiero dodaję do reszty). Dorzucamy pokrojony w kostkę ogórek i fasolkę z puszki.
    Dusimy na mniejszym ogniu.
  • 3. Osobno przesmażamy przecier pomidorowy i dodajemy do niego bulion. Gotujemy przez chwilkę, doprawiamy do smaku i dodajemy do reszty.

    Całości mieszamy, chwilkę jeszcze razem dusimy i podajemy z plackami.

    * Aaa.. dodałam jeszcze chyba 2 łyżki śmietany do całości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować