Początkowo musiałam się oswoić z nowym smakiem, ponieważ w rodzinnym domu placki ziemniaczane jedliśmy zawsze na słodko - z cukrem (i ewentualnie ze śmietaną). Jednak taka wersja jest równie smaczna.
60 min
Składniki:
Na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- oliwa do smażenia
Na sos:
- wędlina (lub mięso mielone)
- papryka czerwona
- 0,5 kg pieczarek
- puszka czerwonej fasoli
- 3 ogórki konserwowe
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- przyprawy (ostra papryka, pieprz,sól, oregano)
- 0,5l bulionu
- mały przecier pomidorowy Pudliszki (90g)
"placki po węgiersku", czyli ziemniaczane na pikantnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy sól, jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto i smażymy placuszki.
2.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dorzucamy pokrojoną wędlinę i paprykę. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pieczarki (ja z reguły przyprawione solą i pieprzem pieczarki podsmażam najpierw na osobnej patelni i dopiero dodaję do reszty). Dorzucamy pokrojony w kostkę ogórek i fasolkę z puszki.
Dusimy na mniejszym ogniu.
3.Osobno przesmażamy przecier pomidorowy i dodajemy do niego bulion. Gotujemy przez chwilkę, doprawiamy do smaku i dodajemy do reszty.
Całości mieszamy, chwilkę jeszcze razem dusimy i podajemy z plackami.
* Aaa.. dodałam jeszcze chyba 2 łyżki śmietany do całości.
Komentarze