Zupa gulaszowa

  • wyświetlono: 862 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Super sprawa dla lubiących kuchnie węgierską ..Ta zupa może znaleśc zastosowanie jako baza do placuszków po węgiersku:)

  • 130min

Składniki

0.5kg Szynka wieprzowa może być mięsko wołowe
1 sztuka duża papryki czerwonej
1 szt dużej cebuli
1 szt małej marchewki
1 szt małej pietruszki
1 ząbek czasnku
250 gr pieczarek
1-2 ząbki czosnku(zależy jaki stopień ostrości lubimy)
1-2 łyżeczka ostrej papryki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżeczki słodkiej papryki
sół pieprz wegeta magi do smaki
1.0-1.5l wywaru warzywnego może być rosołek .
100ml wytrawnego wina białego

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa gulaszowa

  • 1. Mięso oczyszczyszczamy z błon itp. Kroim w kostkę (1x1) odstawiamy na bok i zajmujemy się warzywami.
    Przeprowadzamy obróbkę wstępną marchwi pietruszki pieczarek oraz papryki.
    Paprykę kroimy w kostkę 1x1
    Pieczarki kroimy w cwiartki
    marchew i pietruszkę kroimy w kostkę 0.5 x0.5 .

    Kroić możemy również według naszego uznania:)
  • 2. Nagrzewamy patelnię grilową i dodajemy nieco oleju, gdy już jest rozgrzana wsypujemy paprykę i dosłownie palimy ją . Dobrze by było gdyby była miejscami czarna taka przypalona.
    Następnie obsmażamy na tej samej patelni pieczarki na rumiany kolor.
    Na koniec gdy pieczarki będą rumiane sciągamy je z patelni i wsypujemy wczesniej pokrojoną kostkę z marchi i pietruszki . posypujemy troszkę mąką i smażymy do czasu gdy się ładnie zrumienią.
  • 3. Teraz czas na mięsko. Na tą samą patelnie dobrze nagrzaną wrzucamy mięsko (jeśli mamy mała patelnie smażymy partiami) i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia opruszamy mięsko lekko mąką i dodajemy wino.
    Chwilkę tak smażymy i dodajemy do garnka z wywarem.
  • 4. W tym czsie gdy naszę mięso lekko gotuje się w wywarze kroimy drobno cebule i wrzucamy na gorącą zwykła patelnie szklimy . Gdy cebula jest zeszklona dodajemy do niej 3 łyżeczki przecieru pomidorowego ostrą paprykę oraz słodką paprykę proszku oraz drobno posiekany czosnek . Dobrze mieszamy i chwilkę smażymy,dodajemy do wywaru mieszamy i pozostawiamy na gazie . Zupka ma lekko pyrkać niczym rosół. Gotujemy tak do miekkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy wczesniej zgrilowane warzywa i gotowe do wydania.
    Można to jeść jako zupe gulaszową lub zrobić tak jak ja czyli Placuszki po węgiersku
  • 5. Jeśli chcemy zrobić gulasz do placuszków po węgiersku proponuje do małego garnuszka ulać troszkę zupy i zagęścić mąką kartoflaną z woda. Ale to jak już kto woli.
  • 6. przepis na placuszki na moim profilu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsomoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatazupagulaszpieprzwęgrysół kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

placek gulaszowy

Dodane przez: lukasz1106

Placek Gulaszowy

Idealne danie by zaskoczyć znajomych...

Gulaszowy chłopski garnek

Dodane przez: Andzia Pichci

Gulaszowy chłopski garnek

To klasyczny gulasz z dodatkiem...

kluski śląskie

Dodane przez: Anitka0804

Kluski śląskie w sosie gulaszowym

To jedno z moich ulubionych dań,...

potrawka gulaszowa z warzywami i kaszą

Dodane przez: Bożena Z.

Potrawka gulaszowa z kaszą i warzywami

rozgrzewająca i sycaca jednogarnkowa...

sztuka mięsa w sosie gulaszowym

Dodane przez: bpuzio

sztuka mięsa w sosie gulaszowym

lżejsza wersja obiadu mięsnego,...

Mięso gulaszowe w pomidorach

Dodane przez: Gosia123

Mięso gulaszowe w pomidorach

Pyszne mięso z indyka w sosie ze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE