PLACKI PO WĘGIERSKU

0 (0 ocen)

PRZEPIS PRZYWIOZŁAM Z ZAKOPANEGO

Składniki:

  • Gulasz
    60 dag mięsa wieprzowego: od szynki lub łopatki
    1 cebula biała
    1 ząbek czosnku
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, papryka ostra
    2 łyżki mąki
    3 łyżki oleju

    Placki ziemniaczane
    1,5 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    sól
    pieprz

Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PLACKI 1. Gulasz
    Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju aż się zrumieni i przełożyć do rondelka albo brytfanki.
    Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę
    Na patelni, na tłuszczu po smażeniu mięsa, podsmażyć czosnek, cebulkę następnie dodać mięso. Podlać wodą, dołożyć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry,

    Dusić ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie
    Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty. Można podbić też sos śmietaną.


    Placki ziemniaczane

    Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tarte ręcznie są najsmaczniejsze). Dodać startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, makę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.

    Placki smażyć na tłuszczu rumieniąc z obydwu stron. Ważne by uformować duże okrągłe placki.



    Nałożyć placek ziemniaczany na talerz następnie nakładamy gulasz i na wierzch przykrywamy plackiem ziemnaczannym i dekorujemy śmietanką,
    SMACZNEGO 

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy