Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gulasz
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju aż się zrumieni i przełożyć do rondelka albo brytfanki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę
Na patelni, na tłuszczu po smażeniu mięsa, podsmażyć czosnek, cebulkę następnie dodać mięso. Podlać wodą, dołożyć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry,
Dusić ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie
Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty. Można podbić też sos śmietaną.
Placki ziemniaczane
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tarte ręcznie są najsmaczniejsze). Dodać startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, makę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
Placki smażyć na tłuszczu rumieniąc z obydwu stron. Ważne by uformować duże okrągłe placki.
Nałożyć placek ziemniaczany na talerz następnie nakładamy gulasz i na wierzch przykrywamy plackiem ziemnaczannym i dekorujemy śmietanką,
SMACZNEGO
Komentarze