Placki owsiano-bananowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Puszyste, delikatne i przepyszne placuszki stworzone z trzech podstawowych składników. Bez dodatku mąki, cukru, mleka i proszku do pieczenia. Zajadają się nimi nawet ci, którzy nie znoszą płatków owsianych w innej postaci. Pysznie smakują z dodatkiem dżemu lub powideł śliwkowych. Można podać je także z jogurtem i świeżymi owocami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    2 jaja

    2 banany

    2/3 szklanki płatków owsianych

    szczypta soli

    olej do smażenia

Placki owsiano-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek i blendujemy razem z bananami i płatkami owsianymi -do połączenia składników i lekkiego rozdrobnienia płatków. Odstawiamy masę na 15 minut. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z przygotowaną wcześniej masą. Placki nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia, delikatnie obracając na drugą stronę. Z podanych składników można usmażyłam 14 niedużych placuszków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy