Placki nadziane czekoladą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Idealny pomysł na leniwe,niedzielne śniadanie

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 450 g serka wiejskiego
    ok. 6-10 kostek gorzkiej czekolady
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
    szczypta soli
    kilka kropel ekstraktu waniliowego
    dodatkowo mąka do obtaczania

Placki nadziane czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia,dodaj sól. Wymieszaj.
    Serek wiejski,jajka,cukier i ekstrakt waniliowy przełóż do osobnej miseczki. Zmiksuj blenderem. Do masy serowej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki.
    Na talerz wysyp ok. 1/2 - 1 szklanki mąki pszennej. Łyżką do lodów nabierz ciasta i wyłóż na mąkę, na środek ciasta połóż kawałek czekolady. Ciasto obtocz w mące tworząc placuszek.
    Placuszki smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy