Placki na sodzie z ruskim farszem

  • wyświetlono: 685 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Jeśli lubicie ruskie pierogi, to z pewnością spodobają się Wam te placki :) Doskonałe na ciepło ze śmietaną lub jogurtem, jak i na zimno. Polecam :) Pomysł na wykonanie tego dania zaczerpnęłam z kulinarnego filmiku w internecie, ale samo ciasto i farsz zrobiłam według własnych receptur.

portret
  • 3 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:
200 g mąki pszennej
125 ml kefiru
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
farsz:
200 g obranych ziemniaków
125 g twarogu półtłustego
1 mała cebula
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka oleju
sól
pieprz
dodatkowo:
1 łyżka oleju do smażenia placków
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania przepisu:

Placki na sodzie z ruskim farszem

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane - odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju na złoty kolor. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Usmażoną cebulę wraz z tłuszczem, twaróg i koperek łączymy z ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i dokładnie mieszamy.
  • 2. Sypkie składniki ciasta mieszamy, dodajemy kefir i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 15-20 minut. Dzielimy na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 15 cm.
  • 3. Farsz dzielimy na 4 równe części. Każdą część formujemy na kształt wrzeciona, układamy na plackach, sklejamy duże pierogi, które rozpłaszczamy dłonią, a następnie lekko rozwałkowujemy, zachowując kształt półkola.
  • 4. Otrzymane placki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju na średnim ogniu pod przykryciem. Jedną stronę smażymy 4 minuty, ostrożnie przewracamy i drugą stronę smażymy 3 minuty. Placki przekrawamy w poprzek na połowy i podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulatwarógziemniakikoperekkolacjaobiaddanie bezmięsnepiątkowy obiadruski farszciasto na sodziedanie wegetariańske

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki schabowe z farszem pieczarkowym

Dodane przez: Martyna1991

Roladki schabowe z farszem pieczarkowym

Roladki schabowe nadziane soczystym...

Rolada z indyka z farszem

Dodane przez: Iwona75

Rolada z indyka z farszem

Delikatna rolada z farszem z mięsa...

pierogi

Dodane przez: Natalia Ch

pierogi ruskie z cebulką

podaje na obiad z cebulką sa bardzo...

Sakiewki schabowe z farszem warzywnym

Dodane przez: agnieszkaannachmiel

Sakiewki schabowe z farszem warzywnym

Wszyscy domownicy uwielbiają moje...

Krokiety ruskie

Dodane przez: juchab

Krokiety ruskie z nutką papryki

Znany i lubiany farsz w całkiem...

image-0fag004

Dodane przez: mamajagody_2010

Krokiety z kalafiorowym farszem

Idealnie pasują do dipów. Pokrojone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE