Placki na maślance

5 (156 ocen)

szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają ze stołu

Składniki:

  • 0,5 litra maślanki naturalnej
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    2-2,5 szklanki mąki pszennej
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę, jajko, proszek do pieczenia, cukier, sól i mąkę przełożyć do miski. Wszystko razem wymieszać, najlepiej mikserem, na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzać olej. Porcje ciasta nabierać łyżką i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować