Placki na maślance

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Puszyste, mięciutkie placki na maślance. Nie za słodkie, idealne na podwieczorek lub leniwe weekendowe śniadanie. Koniecznie podawać ze świeżymi owocami - chociaż i bez nich są pyszne!

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki maślanki,
    3 łyżki mąki,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 jajko,
    płaska łyżka cukru,
    łyżka oleju
    maliny,
    borówki amerykańskie

Placki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do maślanki dodajemy jajko, olej i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy przesiane przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą trzepaczki.
    Na bardzo rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto: po 2 łyżki na jednego placka zachowując odstępy.
    Smażymy przez około 2,5 - 3 minuty z każdej strony za złocisto -brązowy kolor.

    Podajemy z malinami i borówkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy