Placki na maślance

  • wyświetlono: 376 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Puszyste, mięciutkie placki na maślance. Nie za słodkie, idealne na podwieczorek lub leniwe weekendowe śniadanie. Koniecznie podawać ze świeżymi owocami - chociaż i bez nich są pyszne!

LenaGotuje
  • 9 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

3/4 szklanki maślanki,
3 łyżki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
płaska łyżka cukru,
łyżka oleju
maliny,
borówki amerykańskie

Sposób przygotowania przepisu:

Placki na maślance

  • 1. Do maślanki dodajemy jajko, olej i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy przesiane przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą trzepaczki.
    Na bardzo rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto: po 2 łyżki na jednego placka zachowując odstępy.
    Smażymy przez około 2,5 - 3 minuty z każdej strony za złocisto -brązowy kolor.

    Podajemy z malinami i borówkami

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackinaleśnikina słodkopancakespodwieczorekna maślancepuszyste placki

Komentarze

Podobne przepisy

Placki bananowe

Dodane przez: Michał Dobras

Placki bananowe

Takie placki możemy podać na śniadanie...

Placki jogurtowe z bananami

Dodane przez: Cukiereczek

Placki jogurtowe z bananami

Gdy przygotowałam je po raz pierwszy...

placki

Dodane przez: viki2903

Placki dyniowe

Placki dyniowe

Placki z jabłkami i truskawkami

Dodane przez: anka1988

Placki z jabłkami i truskawkami

Uwielbiane placki przez dzieci,...

Placki

Dodane przez: Justyna1194

Placki z kaszy manny

To danie to czysta improwizacja....

placek z patelni

Dodane przez: Martyna1991

Bananowo-kokosowy placek z patelni

Delikatnie słodki w prost rozpływający...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE