Placki meksykańskie

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Placki można chrupać same lub używać do jedzenia pikantnych potraw typu : chili con carne.

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    20 dag mąki kukurydzianej
    3 łyżki stopionego masła
    1 szklanka letniej wody
    1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cieniutko rozwałkujemy. 1. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Całość dzielimy na 14-16 równych kawałków z których formujemy kulki ( trzymamy je pod ściereczką aby nie obsychały ) i kolejno wałkujemy na cieniutkie placki bez podsypywania mąką.
  • Niezły Meksyk :) 2. Smażymy na suchej patelni z obu stron , pojawiające się pęcherze dociskamy łopatką .

Porady

Aby za bardzo nie obeschły ,trzymamy placki pod ściereczką .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować