Placki kokosowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Te placki przygotowałam specjalnie dla mojego synka, który ciągle poznaje nowe smaki. Wcinał aż mu się uszy trzęsły. Placuszki są delikatne i puszyste , świetnie nadają się na drugie śniadanie lub podwieczorek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 220 ml mleka kokosowego
    2) łyżka masła
    3) szklanka mąki pszennej
    4) łyżka cukru
    5) łyżeczka proszku do pieczenia
    6) jajko
    7) olej do smażenia
    8) cukier puder do posypania

Placki kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka kokosowego dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy aż masło się rozpuści, a potem przekładamy do innego naczynia.
  • 2. Do mleka kokosowego dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, łyżkę cukru i żółtko i wszystko miksujemy.
  • 3. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do kokosowej masy i wszystko delikatnie mieszamy.
  • 4. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż będą rumiane. Podajemy posypane cukrem pudrem i z dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy