Placki kawowo - czekoladowe

5 (158 ocen)

Doskonale smakują z dżemem jagodowym

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    350 ml mleka
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka soku z cytryny
    olej do smażenia ok. 6 łyżek
    dżem lub śmietana
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placki kawowo - czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. 1/4 szkl mleka zagotować i zaparzyć kawę. W misce wymieszać jajka z cukrem i kakao. Dodać mąkę wymieszaną z sodą, mieszaninę jajek, resztę mleka, łyżkę oleju i sok z cytryny. Wymieszać na jednolitą gładką masę.
  • Na patelni 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dużą łyżką wylewać małe placki. Poczekać chwilę, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki a ciasto lekko przyschnie, odwrócić na drugą stronę i krótko dosmażyć.
  • Placki 3. Wykładać na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Podawać z dowolnym dżemem lub śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować