Placki kartoflane z łososiem

0 (0 ocen)

Dzisiaj propozycja nieco innych placków ziemniaczanych (kartoflanych, jak kto woli). Innych, bo z dodatkiem jajka i mąki. Nie są może tak chrupiące jak placki z samych ziemniaków, ale też smaczne, a z dodatkiem łososia i jogurtu stanowią znakomite, sycące danie.

Składniki:

  • 250 g obranych ziemniaków
    1 duża cebula
    175 g drobno posiekanego bekonu (można bez)
    50 g mąki pszennej
    olej
    sól, pieprz

    100 g łososia wędzonego
    1/2 szklanki jogurtu greckiego
    koperek
    1 ząbek czosnku - starty
    sól, pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki kartoflane z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zetrzeć ziemniaki na czystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć płyn z ziemniaków.
    Zetrzeć lub drobno posiekać cebulę do miseczki, następnie dodać ziemniaki, bekon, mąkę sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
    Ubić jajka i dodać mieszając do miski.
  • 2. Na dużej patelni podgrzać trochę oliwy. Nałożyć kilka sporych łyżek masy z ziemniaków na gorącą oliwę i uformować cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty po każdej stronie.
  • 3. Po wyjęciu z patelni położyć na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
  • 4. Wymieszać jogurt ze startym czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem Dodać trochę oliwy
  • 5. Na każdym placku ułożyć kilka kawałków łososia i trochę sosu jogurtowgo. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Jogurt Łosoś wędzony Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować